Ett dagboksblad från 14 Februari -09

Denna vinter har vi haft en smådopping i ån. Den ser man ju inte varje dag precis. Som fotograferande ornitolog eller kanske fågelintresserad fotograf ville jag naturligtvis ha några bilder på fågeln.

Sagt och gjort, på självaste Alla Hjärtans Dag begav jag mig ner till ån för att prova lyckan i det vackra vädret. Jag gjorde ett försök för nån vecka sen men kunde snabbt konstatera att smådoppingen inte bara är liten utan också väldigt skygg. Enligt SOF’s beskrivning något av det minsta man kan se simmande i vatten ( i fågelväg förståss). Strömstaren är nog något mindre om den nu räknas till simmande fågel.

Fågeln är så skygg att det är svårt att komma nära. Ett gömsle är nog att föredra om det skall bli bra. Nu hade jag inte den möjligheten så det fick bli andra lösningar.

Eftersom jag inte har något långt teleobjektiv som proffsen, så tog jag med tubkikaren, som jag tänkte nyttja för så kallad ”digiscoping”. Man fotograferar helt enkelt genom tubkikaren. Enkelt kan ju diskuteras. Inte nog med att det skakar så fort man petar på grejorna. Sökarbilden blir mörk och det är svårt att ställa in skärpan. Med systemkameran på tubkikaren motsvarar det ett teleobjektiv på 1000 mm ungefär. Bildvinkeln blir så liten så det är svårt att hitta den redan lilla smådoppingen. När man äntligen lyckats få in fågeln i bild och ställt in skärpan, vad tror ni händer?. Jo den lille rackaren dyker och kommer upp på ett helt annat ställe. Bara att börja om igen. Har man inte tålamod är det nog lika bra att ge upp.

Jag började att jaga den lille med ett 200 mm objektiv som är lite lättare att handskas med. Lyckades få en bild från runt 100 meters håll. Blev rätt hyfsad med lite delförstoring.

Jag befann mig på södra sidan av ån och doppingen naturligtvis på norra. Jag stannade där största delen av tiden. Nu får ni titta på bilderna i stället.

 

Dagens första bild med 200 mm.

 

Sen försvann den in i den lilla kanalen bakom ön. Dom här fåglarna fick bli på bild i stället.

 

Nu dök den upp på andra sidan ön. Fram med tuben. Den behövs på det avståndet.

Det här blev nog den bästa av dagens bilder.

 

Här putsar vi fjäderdräkten Jämför storleken med anden.

 

Det gäller att hålla sig ren.

 

Jag fick några rätt bra bilder med tanke på omständigheterna.

Bestämde mig för att gå till norra sida och försöka få några bilder på närmare håll.

 

Smög mig fram.

 

Lite närmare ändå. Men då fick doppingen nog och fortsatte framåt.

 

Doppingen fortsatte mot Västerbron.

Jag ville inte stressa den mer så jag plockade ihop mina grejor och gick hem för att äta lunch.

 

 

Några bilder blev det i alla fall som möjligen duger för att dokumentera vinterns kanske roligaste art i stan.

 

Lars A