Ett dagboksblad från 17 Maj -09

Denna morgon bestämde jag mig för att göra ett besök på Sjölundamaden. Bevakningen där nere är ju slut för säsongen, men nån stackars fågel kan ju finnas kvar till mig.

Sagt och gjort så packade jag ner tubkikaren, en termos kaffe. Kameran fick stanna hemma den här gången. Av nån konstig anledning så får man se mycket mer när kameran inte är med. Om ni lovar att inte skvallra så stoppade jag faktiskt ner min gamla kompaktkamera i fickan, man vet ju aldrig vad som dyker upp.

När bilen väl var parkerad så promenerade jag ner mot strandängen där kossorna mumsade på gräset i hagen. En liten röd sällskapssjuk katt följde mig jamande ner från bondgården.

Väl nere på strandängen väntade en flock grågäss. På ängen ovanför vår bevakningsplats stod 5-6 tranor och hängde. Dom lyfte med några trumpetfanfarer och försvann mot sydost.

Några grönbenor stod i strandkanten och letade mat i dyn. Ute på vattnet simmade mest grågäss. Deras små dunbollar till ungar kivades lite när dom försökte klättra upp på en sten i vattnet.

Skrattmåsar, fiskmåsar och några fisktärnor höll till ute vid dom små konstgjorda öarna framför mig. Göken hördes där borta i öster någonstans.

En tofsvipa landade framför mig. Den visade lite av sina metoder för att hitta mat. Den ställde sig och stampade med ena foten (vibrera är nog det rätta ordet), för att få insekterna eller vad det var den letade efter, att visa sig. Den kunde sen snabbt snappa åt sig en munsbit. Det var nått jag aldrig sett tidigare. Kul såg det ut.   

Helt plötsligt så kom göken och landade en bit ifrån mig i en buske. Jag tog upp den lilla kameran och klämde av en bild genom tubkikaren för skojs skull. Det gick bättre än jag trodde

Göken på besök.

En liten busksvättehona landade i buskarna framför mig. Den satt där en stund så det var bara att ta upp kameran igen.

Buskskvättan

Göken flyttade sig ner mot strandkanten. Jag följde efter med tuben och den lilla kameran. Helt plötsligt dök den ner på marken och kom upp med en stor fet larv (eller vad det var). Det såg kul ut tyckte jag, men det tyckte nog inte larven.

Jag lyckades få några suddiga bilder på hela förloppet.  

En riktigt fet baddare till larv.

Många ben har den.

Larven gillar nog inte situationen.

Om jag skakar den så håller den sig nog lugn!

Såja. Nu är det bara att svälja.

Raaaap…..

Va nu då? Vad står den där filuren och titta på.

Får man inte äta frukost ifred?

Så nu vet jag vad göken äter till frukost. En halvtimme senare så såg jag den i en annan buske med en likadan larv. Ytterligare en gök satt i buskarna nere vid vattnet. Den spanade nog också efter larver.

Trots att den ”riktiga” kameran inte var med så blev det några bilder, även om kvalitén inte blev den bästa.

Jag undrar vad det var för larv egentligen.

Nu tog kaffet slut så det är bara att åka hem igen.

 

Lars A