Ett dagboksblad från 30 Sept -10

Det var ett tag sen jag skrev något, så nu tyckte jag att det var dags.

I söndags hade fågelklubben utflykt till Kvismaren utanför Örebro, för att se på gäss och tranor. Eftersom jag inte hade möjlighet att åka med då, tyckte frugan att vi kunde passa på och göra ett besök på när vi ändå skulle handla i Örebro.

Sagt och gjort när vi handlat färdigt i Marieberg, petade jag in koordinaterna på GPS’en, och vi gav oss av. Vi hade siktat in oss på Hammarmaden vilket verkade vara en bra plats. När vi kom fram straxt före kl. 18 så stod det en del folk och spanade åt olika håll.  

Fågelskådare.

Hustrun tog hundarna på promenad i omgivningen. Jag stannade vid vindskyddet men kameran i högsta hugg. En hel del (många) gäss av olika sorter flög fram och tillbaks över mig. Det mesta var grågäss och sädesgäss vad jag kunde se.

Gåsplog.

I den svaga vinden fick dammen framför vindskyddet en nästan spegelblank yta. Där kunde man kanske få några roliga bilder tänkte jag. Och det kunde man.

Flera fågelskådare.

Människoskådare tror jag.

Nu räcker det med sådana bilder. Fåglar ska det vara.

Nu kom det lite gäss igen.

Nu händer det visst något folk började titta åt öster där tranorna brukar komma.

Nått i kikaren?

Jo då, nu kommer tranorna. Enlig en lokal skådare som fanns på plats brukar dom komma 18:10. Han hade nästan rätt. Klocka 18:10:07 kom dom

Tranor 18:10:07

Och se där! I en björk sitter två havsörnar och letar efter något ätbart. En gås till middag kanske? Jag tror inte dom behöver leta länge.

Havsörnar i björken.

Nu börjar himlen mörkna. Gässen flyger fortfarande fram och tillbaks. Nån större mängd tranor ser jag inte.

Gässen lyfter.

Nu börjar det välla in tranor från öster. Långa band av tranor syns i horisonten. Gässen kacklar runt oss och tranorna spelar i skyn.

Transtreck.

 

Ännu mer tranor.

Havsörnarna sitter kvar och spanar på skådespelet. Dom tar en flygtur emellanåt, även om jag inte fick det på bild.

Tranorna landar bort i öster.

Stig B kom förbi med husbil. Han hade tubkikaren med sig så vi riggade kompaktkameran på den och fick några närbilder på örnarna. Det var lite för mörkt för att det skulle bli riktigt bra.

Genom tubkikaren.

 

Örnarna med tranor i bakgrunden.

Gäss i vattenspegling.

Nu börjar det mörkna på alvar, när solen gått ner. Eftersom jag inte har med mig ett vanligt stativ blir det en chansning att fotografera. Jag har ett hemmagjort axelstativ som får duga. Funkar faktiskt rätt bra.

Nu börjar himlen mörkna.

 

Örnarna sitter fortfarande kvar.

 

En sista gås, endast upplyst av kvällshimlen efter solnedgången.

 

Det var en kul upplevelse med både bild och ljud.

 

Lars A