Örnräkning 1 mars 2014

Idag var vi 8 personer som samlades vid Järntorget, vi skulle räkna örnar under förmiddagen. Vi skulle åka till tre platser för att räkna in dem. Hästnäs, Sjömosjön och Sjölunda. Jag, Niklas och Olle åkte till Hästnäs och ställde oss strategisk ute på piren. Dimman gjorde att det var svårt att se så många öar ut över Hjälmaren. Men Valen såg vi och några små bredvid. Efter en stund lättade den lite så det gick att se lite längre bort på sjön. Isen var för tunn för att någon pimplare skulle våga ta sig ut på den idag.

Helt plötsligt kom det en plog med grågäss flygande förbi, vi räknade till 25 st. Vi tre fick så småningom sällskap av Hans och hans fru som såg ytterligare 10 grågäss.  Några havstrutar svävade ovanför oss och korpen och hans kompis kraxade sitt ”korp korp” i närheten. Efter en kaffeslurk och några mackor fick vi syn på en Mink som ilade förbi ner mot den tunna isen. Den visade sig ett flertal ggr och kom senare in mot land där vi stod. Stannade upp och försvann in under piren. Nötväckan, Talgoxen och Blåmesen sjöng för oss mest hela tiden. Niklas fick varje kvart ett telefonsamtal från samordnaren med frågan: Har ni sett några örnar?” och varje gång från 09:00 - ca:11:30 så blev svaret ” Nej tyvärr men vi har sett Grågäss, Korpar, Knölsvan, Havstrutar och en Mink. Vid nästa rapportering kom äntligen den första och enda Havsörnen.

Sedan drog tyvärr dimman in och det blev svårt att se vår örn. När klockan var 12 så avslutade vi vår räkning och for hem, lite frusna om fötterna.

Vid pennan Cecilia Gambré

 

 

Niklas ser örnen som han senare rapporterar in.

 

En ensam Knölsvan flög nära förbi oss. Vingarnas ljud var mäktigt.