Estlandsresan 25/5-1/6-14

Resan tog sin början i på Resecentret i Arboga mot Stockholm och avfärd mot Tallinn med kryssningsfärja. I Stockholm anslöt våra medresenärer från Virsbo och Ramnäs. Vi hade en fin resa över och såg silltrut, 6-7 salskrake hanar, 6 ejdrar hanar/honor.

26/5 Idag såg vi kustpipare, ljungpipare, tofsvipa, ormörn (eller inte, vi trodde det) på väg mot Matsalu och Lihula. Sommargyllingen sjöng vackert i ett träd på en sommarstugetomt! Ängspiplärka hördes också. I Lihula tittade på 20 min film och alla höll på att somna J inne i visningsrummet. Man tittade sig omkring och där satt de flesta och slumrade till den sövande musiken. Vi bodde en bra bit ifrån Lihula och åkte på grusvägar. Om det hade varit färdigbyggt hade det varit toppen. Vi delade rum fast att vi hade blivit lovade enkelrum och mot slutet av veckan fick Niklas flytta upp på loftet för det kom ett brudpar som skulle ha sviten som han bodde i med pool och allt inom hus. Men han var lika glad för det och kallade sig själv för ”Stig-Helmer”. Vi åkte på kvällen ut på en puttrig båtresa med lite sångarfåglar som hördes när båten la till däremellan hörda vi ingenting för båten förde ett sådant oväsen. Varmt och skönt denna kväll sedan slog det om och blev kallt.

27/5 Åkte vi till Matsalu nationalpark men innan vi åkte dit fick chauffören i vår bil köra långsamt, stanna, köra långsamt och stanna igen för att Lennart från Ramnäs ville höra och vi skulle höra några fåglar. Efter flertal timmar ute i friska luften kom vi hem sent och kollade vad vi hört och sett till sena timmen..

28/5 Vi hörde en Lundsångare vid Sooma centret, högmosse, studieledaren hörde lundsångaren och tyckte det var en sensation, kattuggla, näktergal 22:30 Lihula. Hemma 00:15

29/5 resa till nationalpark när Ösel. Löväng på fm. med bl.a. guckusko, råbock och andra orkidéer, em. vidare fram mot havet och en vandring i vacker parkmiljö med tickor på träden o höga fina(!) ekar, alar och tallar. Kom fram till en gård där en berömd ornitolog hade bott. Såg havsörn som blev jagad av silltrut etc.

 

 

30/5 resa till norra delen av Matsalu nationalpark, där vissa gick upp i ett torn (8m hög) jag stannade på 4 m vid en fin kursgård för scouter. Där blåste det kallt och vi såg inte så mycket fågel. Vi åkte vidare till en fin hamn och fågelrum med många fina havsfåglar, vidare till Happsalu och åt mat Lax för 2:a dagen.. Gick i skogen vid 22 m tornet, myggit värre (hatar mygg). Hemåt och såg och hörde Svartrödstjärt!!! Hemma vid 23 och avstämning av 14 arter idag sammanlagt 134 arter!

31/5 Mindre skrikörn en sensation vid ett café vid stora vägen mot Tallinn.