Ringmärkning av kattugglor 2007

Då var det dags igen. Årets ringmärkning av kattugglor skall ske.Även i år är det Johannes som får plocka ut ungarna ur holken.
Copyright @ Stig Blom.Seppo och familjen Larssson tittar nyfiket på. Copyright @ Stig Blom.
Ulf förbereder märkningen. Copyright @ Stig Blom.
En näve full av ungar. Copyright @ Stig Blom.
Här sitter jag på min stubbe! Copyright @ Stig Blom.
Skönt att ligga på rygg. Copyright @ Stig Blom.
Så var det dags att få ringarna på plats. Copyright @ Stig Blom.
Vilken pärs. Hoppas det är slut nu. Copyright @ Stig Blom.
Man blir lite sömnig av allt ståhej. Copyright @ Stig Blom.
Dom verkar inte så farliga. Emma och Hanna närmar sig försiktigt. Mamma håller sig på avstånd.
Copyright @ Stig Blom.
Vi klappar lite till. Copyright @ Stig Blom.

Här är Johannes i farten igen i en annan holk. Copyright @ Seppo Leppälampi.
Casper, Cajsa och Jonathan titta på den största ungen. Mamma Anna-Karin och pappa Johan tittar intresserat på Johannes. Copyright @ Seppo Leppälampi.


Text: Lars Anmark


Ringmärkning av kattugglor 2006

Så var det dags att ringmärka kattugglans ungar.

Ulf, Johannes, Stig ,Seppo och Mats ger sig ut till en av uggleholkarna i trakten. Ulf är den som har licens för ringmärkning och sköter jobbet med assistans av Johannes.

Stig dokumenterar det hela med kameran och Seppo spanar efter ilskna uggleföräldrar så ingen blir attackerad.

Det var bara två ungar i holken vid tillfället. Normalt är det 5-6 st. Dom andra hade nog redan lämnat holken.

När det gäller ringmärkning av ugglor så gäller det att skydda sig väl. En vuxen kattuggla väger 0,5 kg och slår med klorna före i bra fart. Det är inte så vanligt att kattugglor anfaller men risken finns alltid. Förutom att det gör rejält ont och blodet strömmar så är risken stor för ögonskador med blindhet som följd. Ulf har klarat sig från anfallande fåglar men vill inte ta någon risk.

Ungarna plockas försiktigt ner från holken.Här plockar Johannes ut en av ungarna. Copyright @ Stig Blom.Ulf poserar med bägge ungarna. Copyright @ Stig Blom.

Väl nere så börjar arbetet. Ringar och verktyg plockas fram. Ulf sätter sig på backen med en unge i famnen.Ringmärkaren i full aktion. Så här går det till. Copyright @ Stig Blom.

Den andra får vänta i lugn och ro på marken så länge.Titta va många ringar. Copyright @ Stig Blom.

Ulf sätter försiktigt ringen på benet och klämmer till ringen så att den inte kan skada ugglan. Man får ju tänka på att den skall växa upp med ringen på hela livet. Uggleungen ligger snällt still som tur är. Även om dom är små så är klorna ganska stora och vassa.Stora ringar på en liten fågel. Ordentliga verktyg krävs också. Copyright @ Stig Blom.

Stig fotograferar så länge. Det blir många fina bilder på dom små.Blir jag fin så här. Copyright @ Stig Blom.Vad glor du på? Har du inte sett en uggla förut? Copyright @ Stig Blom.Man blir lite sömnig av all uppmärksamhet. Copyright @ Stig Blom.Värst vad det surrar av myggen. Copyright @ Stig Blom.Här sitter jag och luktar på blommorna. Copyright @ Stig Blom.

När allt är klart sätts ungarna upp i holken igen.

Några dar senare tog Stig och jag oss ut till platsen igen. Jag var inte med under själva ringmärkningen så det vore ju kul om man fick se några av ugglorna. Ungarna var utflugna men vi hittade dom sittande i träden runt om. En av föräldrarna vakade över den i närheten men den ville inte vara med på bild. Vi fick några bilder på ungarna i alla fall.
Där sitter den. Copyright @ Lars Anmark.Vi smyger lite närmare. Copyright @ Lars Anmark.Lite bekvämare i eken tror jag. Copyright @ Stig Blom.


Text: Lars Anmark